Slow Food je, ustvari, ugostiteljska ponuda proizašla iz pokreta koji je nastao kao odgovor na Fast Food. U slobodnom prijevodu Slow Food znači “spora hrana”. Manje porcije, više različitih okusa, interesantno kombiniranih sa pićem najčešće vinom, domaća hrana, usporavanje u svemu, vraćanje korijenima i borba protiv globalizacije – cilj su samog Slow Food-a

Hrana koja se uživa treba prema slow food pokretu biti dobra + čista + odnosno:

  • dobroga ukusa,
  • proizvedena tako da ne uzrokuje štetu prirodi, životinjskim i biljnim vrstama te našem zdravlju.

Kako je nastao Slow Food

Slow Food je organizacija, koju je davne 1986. osnovao Carlo Petrini u Italiji. O tome, zašto je zapravo Slow Food organizacija osnovana, kruži nekoliko legendi. Po jednoj je Slow Food revolt Rimljana poslije pokušaja slavnog fast food lanca McDonald’s, da uz poznate Španjolske stepenice u samom srcu starog Rima napravi trokatnu prodavaonicu fast food hrane.

Rimljani, poznati hedonisti i ljubitelji vrhunskih kulinarskih užitaka oštro su se usprotivili ideji i shvatili, da će globalizacija „prožderati“ i njihovu svetinju: domaću hranu i piće.

Doduše, taj McDonald’s danas tamo stoji, ali je barem ograničen na podrum i prizemlje, a Slow Food organizacija danas ima svoje članove u 132 zemlje sa 100.000 svojih članova.

Druga legenda kaže, da su povodnici radnici poznate automobilske tvrdke Fiat u Torinu, gdje su nezadovoljni hranom iz menze, počeli donositi hranu koju su spremale njihove majke, od kuće i izmjenjivali je međusobno.

MREŽNICA (B.B.)

Prevedi/Translate

hrarbgcsdaenfifrdeelhuisgaitlvmknoplptroruskslessvtruk

Zdrava hrana